Mănăstirea Moldovița

Un obiectiv turistic important in calatoria noastră din 25-26 februarie este Mănăstirea Moldovița. Împreună cu alte mănăstiri din Bucovina a intrat in patrimoniu UNESCO. Este deosebită prin culoarea picturilor exterioare, un galben special, asa cum Voronetul are albastrul de azur.

Mănăstirea aceasta este foarte veche,din timpul lui Alexandru cel bun, construită în comuna Vatra Moldoviței, la 15 km de Vama. Datorită unor alunecări de pământ, mănăstirea s-a prăbușit. Dar domnitorul Petru Rareș, fiul nelegitim al lui Stefan cel Mare o reconstruiește in anul 1532, la 500 m depărtare de vechile ruine.

Prin ce este importantă această mănăstire? Prin faptul că are o arhitectură care îmbină arta bizantină cu cea gotică. Asta pentru că, la construcția ei au fost aduși meșteri pietrari din Ardeal.

Pictura exterioară este făcută de meșteri care au umanizat figurile sfinților. Este prezentat asediul Constantinopolului, cu luptători pe ziduri împotriva turcilor. Asta denotă dorința mare a moldovenilor de a se elibera de sub jugul turcesc . Se mai găsesc figurile unor scriitori si filozofi greci( Platon, Aristotel, Socrate), lucru iesit din comun.

Se spune că mănăstirea avea 5 mori, o slădnita de făcut bere și o piuă de sumani. Călugării avea prisăci, iar negustorii mănăstirii făceau negoț cu sare și miere până la gurile Dunării de unde aduceau pește.

Tot legenda spune că, soția lui Petru Rareș , Elena Sârboaica, si cei doi copii,Ilie și Stefan, aveau o galerie ascunsă sub mănăstire, care ducea in munți. Când domnitorul era prigonit si alungat, Elena s-a ascuns sus, pe Obcini, ieșind din mănăstire prin acel tunel secret.

Dacă mergem in pelerinaj, o să putem să o admiram pe peretele de la intrare, unde este prezentă cu coroana ei cu unsprezece ramuri si veșmânt bogat.

Numele lui Petru Rareș este rostit astăzi in mănăstire cu pioșenie si recunoștință de măicuțele care știu multă istorie și au har de la Dumnezeu, in a povesti totul asa cum a fost in timpurile acelea vechi.

Haideti sa descoperim împreună aceste bijuterii ale Bucovinei!

Bîrsa Turism