Paștele în Bucovina (15 – 17 aprilie 2023)

Cine nu așteaptă cu nerăbdare si dorințe tainice Paștele? Toti, sunt sigură! Dar, când facem din această sărbătoare de suflet un moment memorabil, de care să ne aducem cu drag aminte mereu, este nemaipomenit!

Haideti să vedem ce surprize ne rezervă acest Paște în Bucovina:

În primul rând, popasul îl facem la Muzeul Ouălor-Vama. Aici vom rămâne uimiți de uriașa colecție de ouă din toată lumea, de toate mărimile. Aceste ouă sunt de păsări, de crocodili , de broască țestoasă. Ouă de lemn, jad, porțelan, piatră. Ouă din China, Rusia, Australia, Peru. Ouă perforate, scrijelate, ornamentate, sculptate. Într-un ou poți vedea o capelă, un palat, un suport de parfum, o broșă. Dar, cele 30.000 de ouă cuprind mai ales ouăle românești , ornate, vopsite, închistrite. Rămâi uimit de toată această expoziție si de măiestria artiștilor.

Ca să fie bucuria mai mare, participăm alături de o bucovineancă – artistă , la ornatul propriului ou. Se spune că, dacă păstrăm un ou sfințit la Paștele acesta și nu se sparge până la Paștele viitor, vom avea parte de noroc și prosperitate în familie.

Ce putem noi face alături de artistă?

Dacă vrem, ne vom vopsi oul cu culori naturale din ceapă, sfeclă roșie, sau alte materiale. Da , vom lua chișița, acel instrument ca un creion de lemn, dar cu vârful de fier și vom orna propriul ou cu culoarea preferată, făcând o frunză de stejar – simbolul vieții veșnice, un trifoi cu patru foi-norocul și bunăstarea sau vom alege cărarea vieții.. Astfel ,gândind că oul reprezintă simbolul perfecțiunii și belșugului, închistrirea oului va constitui reprezentarea vieții noastre spirituale.

Vom face popas de suflet la Mănăstirea Doroteia-Plutonita, unde ne vom încărca de har dumnezeiesc.

Vom lua lumina Învierii de la vestita Mănăstire Voroneț – Capela Sixtină a Estului, unde albastrul special al picturilor ne va uimi din nou, iar alături îl vom simți pe marele ctitor, Ștefan cel Mare, care a construit mănăstirea în 3 luni și 3 săptămâni.

A doua zi vom reface fenomenul Învierii, repetând emoțiile la slujba de la Mănăstirea Humorului, altă operă de artă a Bucovinei, care este unică prin frescele ei interioare și exterioare, având culoarea predominantă roșu. Alături de Voroneț, Arbore, Moldovița și Sucevița au intrat în patrimoniul UNESCO. Dacă nu vom fi prea obosiți, ne vom încerca curajul la o tiroliană, care este pentru toate vârstele, sau vom urca în telescaun pentru a admira de sus frumoșii munți ai Bucovinei, dorind să atingem cerul cu mâna.

Seara, vom lua o cină traditională cu bucate gustoase cum numai în Bucovina se prepară. Alături de noi va evolua o formație de dansuri și muzică populară, vestită peste hotarele țării!

Deci , mâncare și voie bună, că doar odată este Paștele.

A treia zi vom face Transrarăul, minunata șosea care face legătura dintre Bistriței și Valea Moldovei. Vom porni din Pojorâta, urcăm muntele Rarău, până aproape de Pietrele Doamnei, apoi vom coborî spre Valea Bistriței, până în localitatea Chiril, având încă în minte frumusețea acestei șosele, vârfurile semețe și teama pe care ți-o dă un drum de munte, care taie piatra pentru oameni.

Și dacă tot vorbim despre piatră, vom rămâne impresionați de monumentul natural ” Pietrele Doamnei”, o formațiune din calcare recifale cretacice, cu un vârf de peste 1650 m. Se spune că Petru Rareș ( de aici vine numele Rarău), în a doua domnie a sa (anul 1541) ar fi fugit din calea turcilor și tătarilor. A găsit o peșteră unde și-a ascuns soția( Elena) și copiii. Acolo erau și toate comorile din visteria țării. Văzându-se în primejdie, doamna s-a așezat în genunchi cu copiii și s-a rugat lui Dumnezeu. S-a auzit un zgomot puternic și stâncile s-au desprins căzând peste atacatori, dar îngropând și comoara.” Aceasta este plata pentru salvarea noastră”- ar fi spus doamna Elena.

Deci, dacă ajungem până la Pietrele Doamnei, putem să ne apucăm de căutat comorile Moldovei, care sunt îngropate acolo sub stânci!

Deci, cine reușește să parcurgă acest itinerar alături de noi, va avea un Paște de neuitat!

Haideți să-i descoperim frumusețea împreună! (by Angelica Manole)

Bîrsa Turism