Cetatea Alba Iulia

Cetate veche, construită pe locul unui castru roman, Apulum. Înainte de cucerirea romană, a cunoscut o mare dezvoltare in timpul dacilor și, mult înainte, încă din epoca fierului.

In română veche este numită” Bălgrad”- iar in limba maghiară”Cetatea Albă a lui Iuliu”.

Istoric:

Între 1541-1711- reședința principilor Transilvaniei( a Bathorystilor).Intre anii 1600-1601 este reședința conducătorului politic al Moldovei, Transilvaniei si Țării Românești, Mihai-Viteazul. La 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul a intrat triumfal în cetate pe vestitul sau cal alb. Cheile orașului i-au fost înmânate de episcopul Demetrius Napragui, devenit apoi cancelarul Transilvaniei.

La 1 decembrie 1918 are loc aici Marea Adunare Națională, unde s-a hotărât Unirea Transilvaniei și Banatului cu România.

In 1922 in Catedrala Încoronării are loc ceremonia oficială a regilor României Mari, Ferdinand I si a Mariei.

La 6 mai 1928 aici se înființează Partidul național țărănesc.

In 1933 orașul nord -italian Alessandria donează o copie a Statuii Lupoaicei (Lupa Capitolina), ca semn al moștenirii culturale comune.

1968- devine municipiu.

1decembrie 1990 prima sărbătorire a Zilei Naționale a României.

De vizitat: Catedrala Încoronării, Cetatea Albă – Carolina cu traseul Portilor, Traseul Neamului, Traseul Sudic,Nordic,Estic, Obeliscul lui Horea, Closca și Crișan.Acesta se află în fața Porții a III-a, pe un deal artificial de pământ. A fost ridicat pentru a marca 150 de ani de la Răscoala din 1784.

Haideți să descoperim aceste frumuseți împreună!

Bîrsa Turism